top of page
Снимка на автораRadina Stereva

Как да разберем защо работата ни не върви и как да идентифицираме от какво имаме нужда?



Във всяка неправителствена организация рано или късно се появяват предизвикателства, които могат да възпрепятстват изпълнението на важни цели. Често тези предизвикателства остават незабелязани или се отчитат като „нормални трудности“, но всъщност са симптоми на по-дълбоки организационни проблеми. Изследването на Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ) показва, че в България около 16,000 организации с нестопанска цел се сблъскват с подобни трудности, които засягат тяхната управляемост и устойчивост. Според анализа, много от НПО-тата не осъзнават необходимостта от професионална помощ и стратегическо консултиране, което е от решаващо значение за тяхното дългосрочно развитие. Повече информация за изследването можете да намерите тук. За да постигат своите мисии и да имат дългосрочен успех, НПО-тата трябва да разпознават тези симптоми навреме и да предприемат конкретни действия за тяхното отстраняване. В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните признаци, че организацията ви има нужда от промяна, и какви стъпки могат да се предприемат, за да се върнете на правилния път.


Наблюдения от опита на Impact Drive


Ние от Impact Drive решихме да споделим нашите наблюдения за тези казуси при интервю с Теодора Иванова-Вълева (Теди) - съосновател на Impact Drive. Теди ръководи авторски обучения за организационно развитие и социални предприемачи и е сертифициран обучител по програмата Еразъм+, която има богат опит в консултирането на неправителствени организации. През 2023 г. Impact Drive е работила с 6 организации по дългосрочни договори, като други 22 са участвали в образователните ни инициативи. До момента, сме подкрепили повече от 60 организации в рамките на различни събития и обучения.

„Често срещаме организации, които са осъзнали нуждата от надграждане на своя капацитет и компетенции. Въпреки това, големите предизвикателства продължават да бъдат ограниченията в бюджета и липсата на време за дългосрочно стратегическо планиране.“

„Една от най-често срещаните грешки е липсата на актуализирана визия,“ казва Теодора Иванова-Вълева, подчертавайки, че е от съществено значение визията на организацията да бъде преразгледана поне веднъж годишно. Според нея това гарантира, че всички усилия са насочени към правилните цели, а организацията остава релевантна и ефективна в своята работа. Затова, ако вашата НПО изпитва затруднения да поддържа фокус или напредък, това може да е знак, че е време за актуализиране на стратегията.


Чести симптоми и техните решения


В работата с неправителствени организации (НПО) често се чуват фрази като: "трябва ми уеб страница", "трябват ми хора", "трябват ми финанси". Тези изказвания, на пръв поглед, може да изглеждат незначителни, но всъщност разкриват по-дълбоката същност на проблемите, с които се сблъскват организациите. Ето и някои от най-често срещаните "симптоми" и предложения как се справите с тях. симптом №1: Липса на яснота в целите и стратегиите Според Теодора Иванова-Вълева, една от най-често срещаните грешки е липсата на стратегическо насочване. Организациите често попадат в капана на ежедневните задачи, оставяйки дългосрочните си цели на заден план, което може да доведе до загуба на посока и мотивация. За да се избегне това, Теди препоръчва редовни стратегически сесии, по време на които да се преглежда визията и да се оценява напредъкът.


Решение: Провеждане на стратегически сесии за актуализиране на дългосрочните цели и поддържане на организационната визия в синхрон с текущите нужди.


Как можем да помогнем? Impact Drive предлага фасилитиране на стратегически сесии, които да ви помогнат да изясните и актуализирате целите на вашата организация, като същевременно оптимизирате ресурсите си за постигане на устойчиви резултати. Не се колебайте да се свържете с нас от тук. симптом №2: Претоварен екип и липса на приоритизиране Усещането за постоянна претовареност е сигурен знак, че екипът ви е под напрежение. Според Теди, това е често срещан проблем, когато организациите действат в режим на „гасене на пожари“, без да обръщат внимание на основната си структура и задачи. Това води до ниска ефективност и стрес за екипа.


Решение: Въвеждане на ясна организационна структура и приоритизиране на задачите, за да се намали претовареността и стресът в екипа. Интегрирането на инструменти за вътрешно управление, както и редовни и структурирани оперативни срещи с екипа, са само част похватите, които могат да ви улеснят в ежедневната работа.


Как можем да помогнем? Impact Drive предлага консултации за изграждане на ефективни процеси в екипа, които ще ви помогнат да постигнете баланс между стратегическите и оперативните задачи, като по този начин се подобри работният процес и удовлетвореността на служителите. Нашите услуги са персонализирани и са насочени към най-точното решение за вашата организация. Разгледайте консултациите и поискайте среща с нашия екип от тук.


 

Това са определено двата най-често срещани симптома, с които НПО-тата се сблъскват, докато се стремят към растеж и устойчивост. Освен тях, често в екипите на организациите възникват и други трудности, които имат нужда да бъдат адресирани. В Impact Drive сме посветени на това да помагаме на организации като вашата да идентифицират проблемите и да внедряват решения във вашата организация, които водят до реален напредък.


Работим с разнообразни НПО-та – от екипи с 1-2 души до екипи от 25 души.

Тематичните области, по които сме работили заедно с различни организации,  включват права на човека, екология, младежки въпроси и работа с местни общности. Според мнението на екипа ни, някои от темите, особено в сферата на правата на човека, представляват предизвикателства във все по - политизирана среда.


Ако вашата НПО среща някое от тези предизвикателства, не се колебайте да заявите среща с екипа на Impact Drive, за да работим заедно за по-успешна и ефективна организация.

25 преглеждания

Comments


bottom of page